Translate

streda 9. marca 2016

Ako sme hľadali novú školu... Spoznávame poruchy učenia (osobne)... alebo spovede jednej hypermatky a zúfalého dieťaťa...


November 2013 
Naša učiteľka Mišku "šetrí" pri písaní aj čítaní, lebo Miška proste povie, že ona písať nebude a basta.. niekedy sa vyhovára, že je veľmi unavená, inokedy povie narovinu, že sa jej nechce a niekedy zúri, že proste nebude a hotovo.. S učiteľkou sme dohodnuté, že vrámci motivácie ju nepriamo donútime napísať alebo prečítať vždy aspoň niečo (nevtieravo).. 

Ale už začínajú byť reakcie od spolužiakov - "prečo ona nemusí a my áno..", prípadne "keď ona nepíše, ani ja nebudem.."..

Dnešná poznámka v žiackej: Počas vyučovania sa schovávala pod stôl!
(To preto, že nechcela písať kontrolný diktát zo slovenčiny...)

Dnes ďalšia poznámka v žiackej.. Vraj klamala, že nemá úbor na telesnú..

A dobrá správa - už máme doma Čitateľské tabuľky, tak sa púšťame znova do práce..




December 2013
Tak dnes rovno dve poznámky... Prvá, že si zabudla urobiť úlohu z angličtiny (úplne na to zabudla, lebo to nemala poznačené).. Druhá od triednej, že zase odmietala pracovať na hodine..

Ja už proste neviem, čo robiť, aby neodmietala písať, aby dávala pozor a hlavne - aby nevyrušovala ostatných.. Dnes sme mali ísť špec. pedagogičke, ale zrušila termín kvôli chorobe a ďalší vraj bude najskôr až v januári..

Ahojte, tak dnes som bola v škole za školskou špec. pedagogičkou.. Bola som tam skoro tri hodiny.. Riešili sme Miškin odpor ku škole, odmietanie spolupracovať na vyučovaní, celkovo správanie a tak.. Proste som sa chcela vyhnúť dyslexii a dysgrafii, ale riešiť už konečne aj to ostatné... Je to na dlho, konečne mi ale dala konštruktívne rady, na čom popracovať.. Dokonca mi odporučila aj nejakú metódu čiastkových oslabení, že nám to skúsi dohodnúť, tak som zvedavá.. K tomu mi dala aj nejaké tipy, čo máme doma zmeniť a tak.. Mám z toho silný emotívny zážitok a určite sa ešte dnes pustím do práce..




Ahojte, tak dnes rodičko.. Zase mi učiteľka hovorila, že Miška si nič nepíše, radšej sa šúcha pod lavicou na zemi.. Už to vraj vyrušuje aj ostatných.. Tak som učiteľke povedala, nech ju skúsi zaujať inak - nejakým pracovným listom s daným učivom a tak.. Povedala, že to je na dlho, ona ma 21 detí v triede a vraj aj tým šikovným by mala potom chystať niečo a že to by si musela vždy triediť a pod.. Že ona si myslí, že ak to takto pôjde ďalej, tak bude treba asistenta, lebo Miška nespolupracuje, hoci učivo ovláda...

Január 2014
Ako ste zvládli poprázdninové ráno? U nás s odporom, nechuťou a strachom.. Hneď dnes majú mať tri hodiny slovenčiny (gramatiku, čítanie a tvorivé čítanie), matiku a polročnú písomku z vlastivedy.. :(

Pls, existuje aj nejaký psychológ/poradca pre rodičov detí s poruchou učenia? Už mám pocit, že to JA nejako nezvládam.. Som jediná alebo aj vy ste niečo takéto museli riešiť??

Mám pocit, že neviem, ako ďalej, neviem to brať s nadhľadom, cítim svoju bezmocnosť a bohužiaľ sa to prenáša vo veľkej miere aj na celú našu domácnosť..

Bez ohľadu na to, či dieťa má poruchu učenia alebo nie, mám pocit, že 3 veľké písomky pre tretiaka v jeden deň je veľa.. Kontrolný diktát z vybraných slov, polročný test z matematiky aj polročná písomka z vlastivedy.. Diktát Miška pekne napísala, dokonca vraj správne (opis s doplňovačkou), matiku už potom nevládala.. Nakoniec vlastiveda - učiteľka stála pri nej a pýtala sa jej ústne a všetko vraj Miška vedela.. Tak dnes píše matiku u školskej špec. pedagogičky..

Február 2014
Dnes som aj ja úplne K.O... Nezvládame to.. Nikto... Keď nie je vôľa, nie je ani cesta.. Čo už..

Ach jaj.. Hľadám školu v BA, kde je menší počet žiakov, kde berú ohľad na poruchy učenia, ale kde sú deti s normointelektom... Takú, kam sa moje dieťa bude tešiť.. Už neviem, ako bojovať s každodenným odporom a nenávisťou ku škole...

Uvítam každú reálnu radu, som otvorená diskusii...

Marec 2014
Ach, Bože, aj vy máte doma hysterické scény, lebo zajtra treba isť do odpornej hnusnej nechutnej školy a ona nenávidí školu a nenávidí učiteľku a nenávidí angličtinu so zástupkyňou a radšej sa pôjde zabiť... Nenávidí, že tam treba sedieť v nepohodlných laviciach a učiť sa odporné veci..

Baby, tak držte palce.. Ak do mesiaca nezrušia Waldorfskú školu, tak tam od 1.apríla ide Miška skúšobne na mesiac a ak ju prijme kolektív, prestupuje tam..

Tak dnes poslednýkrát v súčasnej škole, v pondelok sa ideme ukázať novej pani učiteľke a v utorok začíname skúšobný mesiac vo Waldorfskej.. Držte nám palce, lebo pani učiteľka má už vraj 5 integrovaných žiakov a nevie, či si trúfne zobrať ďalšieho (akože našu Mišku), tak verím, že ju za ten mesiac Miška presvedčí, že si ju tam majú nechať..

Dnes prvý deň v novej škole a Miška sa na zajtra do školy teší!!!!!!!!!!!! Je nadšená... 



Ozaj, chcem vedieť váš názor.. Jedna známa mi dnes vyčítala, že som Mišku dala na inú školu, vraj jej to len celé zľahčujem a nebude pripravená do života.. (no a čo, že mi Miška zo stresov zo školy zvracia, veď vraj aj jej dcéra máva migrénu a veď všetky deti nenávidia školu...).. Samozrejme, že mi nezabudla povedať, ako sa jej tá škola nepáči, lebo je to veľmi hravé a moja dcéra bude mat vážne vedomostné nedostatky v budúcnosti.. A zaklincovala to tým, že si mam uvedomiť, že je to XXX eur mesačne dlhodobo, že ona by toľko nikdy nedala.. (Tak som jej vysvetlila, že my tie peniaze na to máme a že nám to za to stojí)..

April 2014
Juj, tak ja sem vnesiem trochu pozitívnej energie.. Po takmer 3 rokoch sme sa doma dočkali - Miška sa včera ráno tešila do školy!!! (Áno, bol pondelok ráno a ona sa tešila).. Dokonca si včera urobila aj domácu úlohu s radosťou - napísať 4 riadky do zošita.. Len nech to tak pokračuje a budeme všetci spokojní... Vidím to doma, že sa kvôli škole menej hádame, sme menej nervózni a trávime viac času spolu v pokoji..

Tak zase po krátkom čase sa idem chváliť - Miška v škole číta aj píše! A stále sa do školy teší.. Doma nám precitala 2-stranovú rozprávku nahlas!!! Dokonca učiteľka povedala, že aj v skole Miška číta a že jej to ide krásne!!! A s radosťou napísala domácu úlohu..



Tak po skúšobnom mesiaci je prijatá!!! :D

Inak, aby som len nechválila školu - Miška v nej pekne píše!!! A neprotestuje, sama chce, koľko vládze a doma aj číta!!!

Máj 2014
Zážitok zo včera: Mami, ja sa nechcem kúpať, chcem sa len rýchlo sprchovať, aby som si mohla potom ešte čítať!!!
(huraaaaa)

Jún 2014
Juj, bol to náročný školský rok, ale neľutujem ani jeden krok... Myslím, že Miška bude smutná, že budú prázdniny.. Nakreslila krásne obrázky pre učiteľku aj pre pána vychovávateľa (v šk. klube).. Je šťastná, dnes som zase plakala, keď som ju sledovala na školskom dvore a ani o tretej nechcela ísť domov, lebo jej tam bolo dobre..
Všetkým vám to prajem.

Nepotrebujem, aby dieťa ovládalo 7 jazykov, chodilo na pytagoriády, klokanov, olympiády, robilo prezentácie v powerpointe.. Som rada, že je v škole šťastná, urobila veľký skok vpred a viem, že sa v živote nestratí..
(Dnes som bola v Miškinej starej škole po posledné veci a pri odchode som počula učiteľku v šatni, ako vrieska na prvákov: "Drž ústa, Filip! A ty Jakub tiež!".. Bola som šťastná za Mišinkinu novú školu.. Kde vládne úcta, úsmev, pokoj...)




#dyslexia #dysgrafia #poruchy_ucenia #skola


Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára