Translate

utorok 15. marca 2016

Sila objatia, alebo: "Už ste dnes objali strom?"


Indiánsky zvyk chodiť sa zdôveriť so svojím trápením stromom dnes považujeme za nanajvýš čudný a radšej zbehneme k psychiatrovi po tabletku na upokojenie alebo negatívnu energiu hodíme na svojich najbližších. To, že dobrú a upokojujúcu energiu môžeme načerpať v lese, sme už niekde počuli, ale kto už len má čas behať zakaždým medzi stromy? Škoda. Keby sme to dokázali, boli by sme zdravší. 

O tom je presvedčený aj profesor MUDr. Jaroslav Kresánek, PhD., toxikológ a známy odborník na liečivé rastliny a lesné plody. Patrí medzi tých, ktorí sa v lese alebo v parku postavia k stromu, objímu ho a dokážu mlčky so zavretými očami takto stáť pätnásť až dvadsať minút. „Asi toľko času potrebujem, aby som cítil, že som naplnený novou energiou,“ hovorí. Pri takomto dobíjaní bateriek treba byť presvedčený, že to funguje.


Vôňa jari, štebot vtákov a prvé teplé slnečné lúče - to všetko má v sebe neopísateľné čaro. Jarné prechádzky sú ozajstným balzamom pre našu dušu a skvelým relaxom pre zimou spohodlnené telo. Ak ešte nebodaj pociťujete jarnú únavu či závany melanchólie, v prírode odoženiete od seba aj posledné nánosy zimy. Vyberte sa do lesa, nájdete tu pokoj, tieň, vďaka majestátnym stromom získate oporu i odvahu. Stačí pohladiť ich kôru a listy, vdychovať ich omamnú vôňu či objať vrásčitý kmeň...


Potom v duchu požiadajte o nadobudnutie takého zdravia a sily, aké má on. 


Stačí sa o strom oprieť alebo ho oboma rukami objať, stíšiť svoju myseľ a odovzdať mu svoju bolesť a problémy. Pritom v sebe musíte zintenzívniť predstavu, že jeho magnetická liečebná moc a sila prúdi od jeho koreňov pod povrchom kôry až k vašim rukám a vy ju do seba pomaly nasávate. Vnímaví ľudia účinky čoskoro zacítia. Energiu si možno dobíjať z každého stromu (okrem topoľa a gaštana, ktoré odoberajú z prostredia negatívnu energiu), vhodné sú aj všetky ihličnaté stromy. Najviac energie však majú mohutné stromy. 


V blízkosti aury stromu môžete čerpať jeho silu stále. Keď sa však stromu dotýkate, ide o vedomý zásah do jeho energetického systému. Napríklad listnaté stromy sú veľmi citlivé v období pučania, vtedy by ste sa ich nemali dotýkať. Liečivá sila stromov sa odčerpáva i pri daždi. V zime sa zasa všetka energetická sila stromu hromadí v koreňoch.


Ak považujete objímačov stromov za tichých bláznov a argument, že stromy objímali aj starí Indiáni a zverovali sa im so svojimi starosťami, je pre vás nepodstatný, možno vás presvedčí súčasná zahraničná kapacita: „Veľa ľudí sa cíti uvoľnene a dobre, keď je v prírode medzi stromami. 



Ale málo z nich vie, že máme vedecké dôkazy o tom, že príroda skutočne lieči. Znižovanie stresu a úzkosti podnecuje produkciu imunitných buniek, ktoré dokážu bojovať s chorobami, a dokonca aj so zhubným bujnením,“ povedala okrem iného Dr. Eva Karjalainenová z Fínskeho inštitútu pre výskum lesa 


Fínski vedci v rozsiahlom výskume potvrdili, že stromy okrem iného pomáhajú:
  • upravovať srdcovú frekvenciu, krvný tlak
  • znižovať svalové napätie, produkciu stresových hormónov
  • tlmiť agresivitu, hnev, depresiu
  • zmierňovať príznaky hyperaktivity u detí
  • zvyšujú aktivitu a počet tazvaných NK buniek, prirodzených zabíjačov rakovinových buniek

Aký strom objať?

Breza – symbol života, mladosti a plodnosti, pomôže pri pocite nešťastia, nezdaru alebo nervozity.

Buk – dokáže zahnať bolesť hlavy, celkovú slabosť.

Dub – zdroj vitality a energie, odoženie únavu a dodá optimizmus.

Gaštan – lieči dušu, odháňa melanchóliu.

Lipa – pomôže s milostnými problémami.

Višňa – odbúra sexuálne ťažkosti a podnieti túžby, jej vyžarovanie pôsobí ako afrodiziakum.

Jedľa – pomáha zdvihnúť sebavedomie.



Na záver – vedeli ste, že v Spojených štátoch nazývajú aktívnych ochrancov prírody posmešne objímačmi stromov – tree huggers? Môže im to byť jedno, veď nabrali pozitívnu energiu zo stromov. Ak vás niekto rozčúli, objímte strom hoci v parku pred domom. Len musí byť zdravý a najlepšie o druhej popoludní. Vtedy vraj má najviac energie. Po piatej hodine ich pôsobenie slabne.


Zdroje:
http://www.pluska.sk/zena/pribehy/objimajte-stromy.html
http://www.harm.sk/?art=aktualdetail.php&clanokid=623&id=31

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára