Translate

streda 16. marca 2016

Láskavá prísnosť (Z netu aj z duše)

Rodičov trápi vyčerpávajúce opakovanie. Dookola pripomínajú bežné činnosti a deti ich vždy zabudnú. 
„Treba ich kontrolovať pri rannom vstávaní, pri umývajú zubov, obliekaní, chystaní sa kamkoľvek. Ak sa to prevalí po nástupe do školy, spätne si uvedomia, že rovnaké to bolo vždy, len odrazu pribudli trampoty s úlohami. Zrazu treba aj popoludní všetko do bodky kontrolovať. V detskej izbe, na písacom stole je neporiadok. Niekedy nastanú problémy v novom kolektíve.
Pri každej práci potrebuje dieťa prestávky a dohľad,“ vykresľuje MUDr. Trebatická. 
Najhoršie je, že nepočúva. „Buď je zamyslené, alebo počúva jedným uchom dnu, druhým von. Akoby nevnímalo,“ dodáva psychiatrička. 



Taký je aj Matúš. Rozprávate sa s ním, upiera na vás modré oči a chvíľu sa zdá, že počúva.
Vzápätí vás preruší a spýta sa, aký má zmysel kúpiť si nový Mercedes za tri milióny a dať si ho prerobiť na Brabus za ďalšie štyri milióny. Hovorí v českých korunách, tieto informácie má z českých portálov. O chvíľu dodá, že keď podrastie, urobí to isté. Váš názor ho nezaujíma, teraz už nástojčivo rieši, koho si pozve na narodeniny a koho nie. Čo na tom, že na stole ma domácu úlohu – vety s dĺžňami a mäkčeňmi, ktoré treba dokončiť, a narodeniny budú o tri mesiace?!
Matúš nesmie dostať naraz veľa príkazov. Nezvládne ich. Rozľútostí sa, alebo nahnevá, začne vrieskať, búchať, hodí sa o zem. Výstupy hraničia s hysterickým záchvatom. Je to uvoľnenie napätia a frustrácie v ňom. Keď pominú, uzatvára sa do seba, alebo sa – ako dieťa – pritúli k mame.
Ak dostáva príkazy postupne, bez kriku a v dobrej atmosfére, úlohy zvláda. „Citová labilita je u detí s ADHD bežná, hoci emočná oblasť je u každého poznačená v inej miere,“ vysvetľuje MUDr. Jana Trebatická. 
Vhodný výchovný princíp je takzvaná láskavá prísnosť.
Čo to znamená? 
Dieťa má tendenciu ustavične reagovať na nové podnety. Nedokáže odlíšiť podstatné od nepodstatného. Neudrží pozornosť pri jednej téme alebo činnosti. Zdá sa nesústredené, neprimerane aktívne, impulzívne, hnevajúce, provokujúce. Neraz to vyzerá, že konflikty vyvoláva zámerne! Tento princíp pomáha vynechať zbytočný hnev. Hoci sú pravidlá jednoduché, dodržať ich v každodenných vyhrotených situáciách si vyžaduje nadľudskú sebadisciplínu: Nezľavujte z dlhodobých cieľov, ale trestajte minimálne.
Vytvárajte láskavé prostredie, chváľte, povzbudzujte a motivujte pozitívne. Zadávajte úlohy v krokoch a zostávajte dôslední aj pri najjednoduchších príkazoch. Myslite na budúcnosť svojich detí. Buďte tolerantní k nedostatkom, ale pamätajte si, že dieťa potrebuje poznať hranice – musí vedieť, čo môže, a čo už nie.





Zdroj: http://www.pluska.sk/izdravie/budme-zdravi/zdrave-dieta/01/ma-vase-dieta-adhd-toto-vsetko-musite-vediet.html

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára